56°07,16 N,
12°20,59 Ø

video nakkehoved fyr luftfoto nakkehoved fyr ved fyret fyrhuset stranden og træstubben strandbillede fra arkivet optisk telegrafi pejlemærker? video vandring mod nakkehoved fyr

værk 014: Mette Høyen Andersen: “56°07,16 N, 12°20,59 Ø”

Mette Høyen Andersen (DK):

MHA arbejder og bor i København. Hun er uddannet i medie- og kommunikation og har desuden læst filmvidenskab og kunsthistorie.
Tegning har i mange år været MHA´s primære udtryksform, men hun arbejder også med objekter, installation og skulptur. Hendes arbejde kredser om sprog og erindring, og værkerne refererer til både eksistentielle og hverdagslige erfaringer - ofte med poetisk underfundighed og humor.
Udgangspunktet for tegningerne kan være objekter fra dagligdagen, ord eller sætninger, eller former og strukturer fra omverdenen, som bearbejdes og pointeres i et abstrakt billedsprog. Ofte er det med udgangspunkt i tegning, at former og linjer omsættes til f.eks. installationer - en slags ”tegning i rummet”. Det er tegningens direkte form, og enkelheden i tegningens udtryk, der optager MHA.

MHA har haft en række af udstillinger i både ind – og udland.

“56°07,16 N, 12°20,59 Ø”:

Mette Høyen Andersen skriver om “56°07,16 N, 12°20,59 Ø”
Måske på grund af mediet – torpedo18, et website - og temaet med samtidskunst på svært tilgængelige steder, bliver ideen til udstillingen i første omgang til ren tanke. Så længe det er i mit hoved, har meget få, om nogen overhovedet, adgang til kunsten.
Men da det er meget svært at se en tanke, skal den manifesteres i noget, der kan ses. Stedet er Nakkehoved Fyr, som huser et fint lille fyrhistorisk museum (Danmarks eneste), beliggende ca. 3 km øst for Gilleleje. Mit værk til torpedo18 handler om pejlemærker, og inddrager fyret der igennem århundreder har sendt meddelelser til skibe, og som samtidig har haft betydning i min egen livshistorie.
Det handler derfor om det personlige pejlemærke (og mindesmærke), der er med til at bestemme ens position og livsbane, og det faktiske fyr som pejlemærke. Om et landskab som jeg kender godt, men som lå langt tilbage i erindringen. Om igen at søge stedet og finde retningen. Udstillingens tegninger m.m. kredser om erindring og (nu)tid.

Blink 1/3 sek. Mørke 3 2/3 sek. Blink 1/3 sek. Mørke 3 2/3 sek. Blink 1/3 sek. Mørke 11 2/3 sek.
Et af pejlemærkerne i mit liv er min barndoms somre i sommerhus hos mine forældres venner Richard og Hansine i Gilleleje. Det lå lige bag ved Nakkehoved Fyr på Fyrvangen, og i det smalle køjerum, hvor vi sov, faldt vi i søvn med fyrets tre blink ind ad rummets vindue. Den første nat var det altid spændende at skulle i seng – så lå vi i mørket og talte sekunderne mellem fyrets blink.
For at komme til stranden gik vi op mod fyret der, set med barneøjne, var enormt og derfra af en uendelig lang trappe ned til havet. Turen fra huset til havet, forbi fyret, var fuld af oplevelser. Og tiden føltes langstrakt.

Titel: 56°07,16 N, 12°20,59 Ø
Udstillingsperiode: 10. april - 15. maj 2010
Sted: Cafeen og fyrtårnet i Nakkehoved Fyr og Fyrhistorisk Museum, Fyrvejen 25 A, Gilleleje. Entre 40 kr.
Åbent: lørdage og søndage kl. 11-16 (maj: torsdag-søndag)
Servering: gratis kaffe og kage til museets gæster
Tak til Else Djurhuus, Nakkehoved Fyr og Søren Frandsen, Gilleleje Museerne.