Uden titel

værk 56: Uden titel (modifikationer/Hansen vs. Hansen), 1963/2017

Thorgej Steen Hansen (DK):

Mit bidrag til torpedo18 – website for svært tilgængelig samtidskunst, består af en række modifikationer af, og i, en bog af den danske maler, tegner, grafiker og billedhugger Svend Wiig Hansen (1922-1997).

Bogen er fra 1963 og er tilrettelagt af Svend Wiig Hansen selv og består af en præsentation, et forløb, af kunstnerens egne tegninger, udført specielt til bogprojektet.

Udgivelsen indledes af et kort forord på en sides penge af Albert Mertz, med overskriften For livet, hvor han bl.a. introducerer bogen med disse ord:

”Her står vi nu overfor en håndfuld tegninger af Svend Wiig Hansen, og sjældent har man, synes det mig, været så nær ved en kunstners hjerte og fantasi, her føler vi pulsen banke, her er det livet, der ser på os (…) Det er et menneskes sjæl realiseret og materialiseret ved hjælp af tus og papir.”

Tegningerne er på en gang typiske for Svend Wiig Hansens abstraherede og groteske figurationer, som de kendes fra hans malerier, men mere atypisk, så er der noget legende og frit over tematikken i disse tegninger, hvor menneskefigurerne udfolder sig i gymnastiske såvel som afslappede og til tider, nærmest helt, mediterende positurer ude i den fri natur. Samtidigt er tegningerne båret af en usædvanlig graciøs frihed i stregen, der i mange af tegningerne, udfolder sig i et dynamisk samspil med punktet, der optræder i skikkelse af en række mere eller mindre runde og sorte prikker, der lader figurationerne med både energi og sjæl. Og det er i forhold til det sidst nævnte moment ved Svend Wiig Hansens tegninger, de sorte prikker, at jeg har tilladt mig at bryde ind og deltage i legen med 54 års forsinkelse. Og det har jeg gjort ved at placere én eller flere runde, sorte klistermærkater (alle med en diamater på 12 mm) i forhold til kompositionen i samtlige af tegningerne i mit private eksemplar af bogen. Herefter har jeg signeret hver enkelt side, akkurat som Svend Wiig Hansen selv har gjort det.

Eksemplaret med med mine modifikationer, står nu i en reol på mit atelier på Nørre Alle i København, hvor de kan ses efter aftale. Og hvis det har interesse, så send en e-mail til mig med dit telefonnummer - så ringer jeg dig op.

Thorgej Steen Hansen / thorgej(at)gmail.com